Nizak standard i neosiguran život

Bez autora
Jun 12 2011

Srbija je, po pitanju ulaganja u životno osiguranje, ispod nivoa u regionu i daleko ispod evropskog proseka. Prosečna premija životnog osiguranja u Srbiji je oko 12 evra, u Hrvatskoj više od 90 evra po stanovniku, a u Evropskoj uniji oko 65 odsto ukupnih premija osiguranja potiče od životnog, a u Srbiji oko 15 procenata. Srbija je u tom pogledu pri dnu lestvice i znatno ispod svake granice kriterijuma, a jedan od razloga je relativno nizak životni standard i nedovoljno novca koji bi građani za tu namenu mogli da izdvoje. Mnogo veći problem je to što ne postoji svest o potrebi životnog osiguranja. Našim Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje, ovakvim kakav jeste, moramo da razmišljamo o tome šta će nas čekati u starosti. Zadatak Udruženja osigurača, države i svih drugih organa je razvijanje svesti o potrebi životnog osiguranja i obuka stanovništva o tome šta životno osiguranje znači za pojedinca ili njegovu porodicu.

Nizak standard i neosiguran životU Srbije ne postoji svest o potrebi životnog osiguranja, a zbog relativno niskog standarda građani nemaju dovoljno novca koji bi za tu namenu mogli da izdvoje. Sa našim Fondom PIO, ovakvim kakav jeste, moramo da razmišljamo o tome šta će nas čekati u starosti, upozorava generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić.

Srbija je, po pitanju ulaganja u životno osiguranje, ispod nivoa u regionu i daleko ispod evropskog proseka, izjavio je generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić.

Prosečna premija životnog osiguranja u Srbiji je oko 12 evra, u Hrvatskoj više od 90 evra po stanovniku, a u Evropskoj uniji oko 65 odsto ukupnih premija osiguranja potiče od životnog, a u Srbiji oko 15 procenata, rekao je Manić za Tanjug.

Srbija je u tom pogledu pri dnu lestvice i znatno ispod svake granice kriterijuma, a jedan od razloga, kako je istakao Manić, je relativno nizak životni standard i nedovoljno novca koji bi građani za tu namenu mogli da izdvoje.

"Mnogo veći problem je to što ne postoji svest o potrebi životnog osiguranja", primetio je Manić i dodao da sa našim Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje, "ovakvim kakav jeste, moramo da razmišljamo o tome šta će nas čekati u starosti".

Manić je istakao da je zadatak Udruženja osigurača, države i svih drugih organa razvijanje svesti o potrebi životnog osiguranja i obuka stanovništva o tome šta životno osiguranje znači za pojedinca ili njegovu porodicu.

Stroga kontrola ulaganja

Odgovarajući na pitanje da li jedan od razloga zbog čega stanovništvo ne ulaže u osiguranje leži u lošem iskustvu sa bankama devedesetih godina prošlog veka, Manić je rekao da danas govorimo o drugačijoj Srbiji, sa stabilnim bankama i sektorom osiguranja.

"Stroga je kontrola onoga u šta osiguravajuća društva ulažu, mogućnost da se ta sredstva izgube je gotovo nikakva. Čak i kada bi došlo do toga, primeniće se odredbe Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje, po kojima će svako lice biti obeštećeno i ne može da pretrpi nikakav gubitak", objasnio je Manić.

Iako je Zakon o osiguranju, koji je donet 2004. godine, savremen i u velikoj meri u skladu sa direktivama EU, do kraja ove ili početkom naredne godine trebalo bi krenuti u sledeću fazu usaglašavanja sa direktivama EU, jer tu još ima neusklađenosti, naglasio je Manić.

"Ono što je jako pozitivno jeste to što je država krenula sa emisijom obveznica, nominovanih u evrima, čiji su glavni kupci osiguravajuća društva i na taj način se deo portfolija ulaže u te hartije", istakao je Manić i dodao da treba razvijati nove i kvalitetne hartije koje bi osiguravajuća društva mogla da kupe.

Prema njegovim rečima, sektor osiguranja mnogo očekuje i od emitovanja obveznica lokalne samouprave, koje tek treba da se pojave na tržištu, ukazujući da će industrija osiguranja podržati emisiju ovih dužničkih hartija jer njihov kvalitet garantuje sigurna ulaganja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik